marți, 28 iunie 2011

Acţiunea “Clean up the nature”, în Runcu !


Comunicat DE PRESA

Acţiunea “Clean up the nature”, în Runcu ! 28 Iunie 2011

Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală - A.R.D.R., Asociaţia Animatorilor şi Monitorilor pentru Copii şi Tineret – TINERI FĂRĂ FRONTIERE, Asociaţia Liberă Iniţiativă şi Antreprenoriat Tismana- ALIAT Tismana, în parteneriat cu Fundaţia Judeţeană de Tineret Gorj şi în colaborare cu Grupul Şcolar Industrial Bîlta şi Primăria Comunei Runcu au organizat acţiunea Clean up the nature în Runcu ! Aceasta s-a derulat sâmbătă, 26 iunie 2011.

Elevii Şcolii Generale Runcu, împreună cu elevii Grupului Şcolar Industrial Bîlta au răspuns apelului primarului comunei Runcu, Adi Cîmpeanu, de a organiza o campanie de ecologizare în localitate. La acest eveniment au participat aproximativ 60 de elevi şi profesori, dar au răspuns prezent şi voluntarii Asociaţiei „Tineri Fără Frontiere” şi Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală - A.R.D.R., care au venit în România din diferite ţări precum: Camerun, Sierra Leone, Danemarca, Armenia, Georgia.

Acţiune dificilă şi o tonă de gunoaie

Potrivit participanţilor, a fost destul de dificilă acţiunea de ecologizare din Runcu, pentru că ei au curăţat Valea Bâltii pe o distanţă de 3 kilometri şi au adunat gunoaiele de pe cursul unui pârâu, fiind nevoiţi să intre şi în apă. În urma acestei acţiuni s-a strâns o tonă de gunoaie, care au fost transportate apoi la groapa ecologică din Târgu-Jiu. Ionela Sulea, profesoara de limba engleză la Şcoala Generală Runcu şi mentor pentru voluntari a precizat că: „această zi a fost o lecţie atât pentru copii, dar şi pentru localnicii Comunei Runcu, care au învăţat să respecte natura şi să arunce gunoaiele doar în locuri special amenajate. Localnicii au fost impresionaţi de prezenţa voluntarilor străini care au venit în satul lor să cureţe gunoaiele şi au promis că şi ei vor urma exemplul voluntarilor. Cu siguranţă de acum înainte cetăţenii din Runcu se vor gândi de două ori înainte să arunce gunoaiele în locuri nepotrivite.”

Participanţii, răsplătiţi cu un grătar

Pentru minunata treabă pe care au făcut-o, toţi cei prezenţi la acţiunea Clean up the nature în Runcu au fost răsplătiţi cu un grătar oferit de primarul Adi Cîmpeanu şi de managerul Asociaţiei Tineri Fără Frontiere, Daniel Căpriţă. Acţiunea Clean up the nature în Runcu! face parte din cadrul a două proiecte internaţionale de voluntariat W.A.V.E. şi ACT-EM implementate în judeţul Gorj de către ARDR şi TFF pe o perioadă de 9 luni şi respectiv 12 luni. Proiectele W.A.V.E. şi ACT-EM reprezintă Proiecte Europeane de Voluntariat având ca scop creşterea responsabilităţii autorităţilor locale şi încurajarea participării tinerilor în viaţa comunităţii. Proiectele au o dimensiune şi o complexitate considerabilă, implicând peste 20 organizaţii nonguvernamentale şi 50 tineri voluntari din Caucaz, America Latină, Africa şi Uniunea Europeană.

Minodora Sucea

SURSA : http://www.gorjeanul.ro/actualitate/actiunea-clean-up-the-nature-in-runcu?Itemid=127

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

FJT GORJ

GALERIEA CONCURS @rte

ATELIERE

Nonformal Learning/Education Methods within Erasmus + Youth

Lansarea ONLINE a publicaţiei cultural-literare zonale Pentru Tineri prin Tineri